فهرست مطالب
مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
پیاپی 4 (زمستان 1397)
- تاریخ انتشار: 1397/12/15
- تعداد عناوین: 15
-
صفحه 413
-
صفحات 423-437زمینه و هدف
عدالت در سلامت و استفاده از داروهای ژنریک به عنوان ابزاری مهم در حوزه بهره وری منابع مالی یکی از عوامل مهم در حوزه اقتصاد سلامت در دنیا است، در ایران رویکرد طرح تحول نظام دارویی ایران که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه سلامت روی داد و راهبردهای آن در خصوص تقلیل هزینه های دارویی گامی موثر در این مهم بود.
یافته هااز عوامل اصلی عدم بهره وری در عدالت در سلامت در مبحث دارو استفاده کمتر از داروهای ژنریک و به کار بردن داروهای گران قیمت برند و استفاده از داروهای غیراستاندارد و داروهای تقلبی و استفاده غیرمنطقی و بی اثر بعضی داروها است، در طول 40 سال گذشته، روند رو به رشد تجویز و ارائه داروهای ژنریک به جای داروهای اختصاصی یا "برند"، موجب افزایش بهره وری و صرفه جویی میلیاردها پوند در کشورهای دنیا و در نظام سلامت شده است.در مطالعه قیمت های مشخص شده داروهای ژنریک درآمریکا، جنوب شرقی آسیا و مدیترانه شرقی توسط بخش عمومی در نزدیکی قیمت های مرجع بین المللی هستند ولی در مناطق آفریقایی، اروپایی و مناطق غربی پاسیفیک، دولت ها به طور متوسط34 تا 44درصد بیشتر از آنچه که مورد نیاز است، پرداخت می کنند.در استرالیا، کاهش قیمت اجباری و افشای قیمت ها به منظور تقلیل قیمت داروها و حصول اطمینان از بازپرداخت هزینه ها منجر شد که قیمت های واقعی مشخص شوند. علاوه براین، تفاوت قیمت، عاملی تعیین کننده برای بیماران جهت پذیرش داروهای ژنریک بود، زیرا بیماران زمانی جانشین ژنریک را رد می کنند که هزینه صرفه جویی شده یا تفاوت قیمت حداقل باشد.در ایران نیز برای بهره وری و کاهش هزینه ها در "نظام نوین دارویی کشور" پنج اصل به طور مشخص مطرح شد: 1- استفاده از نام ژنریک 2- واردات متمرکز با محوریت موسسات تحت کنترل دولت 3- توزیع دارو در سراسر کشور 4- تملک کارخانه های دارویی چند ملیتی 5- معرفی علمی داروهای ژنریک
نتیجه گیریکشورهای متعددی در دنیا برای کاهش هزینه های پرداختی و بهره وری بیشتر از بودجه های دولتی و بیمه ها و عدالت در سلامت به استفاده و ترغیب از داروهای ژنریک پرداخته اند. نظام دارویی نوین ایران یا طرح ژنریک که از سال 1358 به تدریج شروع و سال به سال مراحل تکوین خویش را طی کرد توانست تاثیر مهمی در بهره وری، کاهش هزینه ها و در دسترس بودن داروهای مورد نیاز بیماران با کیفیت کاملا قابل قبول با هزینه های پرداختی کمتر توسط بیماران به انجام رساند از این روی باید قبول کرد که اجرای نظام دارویی ایران (طرح ژنریک) تاثیری کاملا مثبت در نظام سلامت بوده است.
کلیدواژگان: نظام دارویی، داروهای ژنریک، سلامت، ایران -
45 سال تجربه مراقبت های بهداشتی درمانی اولیه در جمهوری اسلامی ایرانفرصت ها، چالش ها و نقشه راه آیندهصفحات 438-448زمینه و هدف
این مقاله 45 سال تجربه ایران را در توسعه مراقبت های بهداشتی درمانی اولیه بیان می کند و به فرآیند توسعه این مراقبت ها در ایران می پردازد. علاوه عواملی را که موجب رشد کمی و کیفی آن شده است بر می شمارد و به فرصت ها و چالش های پیش رو می پردازد و نقشه راه را برای آینده ترسیم می کند.
روشبا روش مرور کتابخانه ای و ثبت تجربیات افراد خبره و استفاده از منابع علمی موجود مطالب جمع آوری شده است.
یافته هااز نکات مثبت و فرصت های موجود در ابتدای امر، بومی بودن کارکنان به خصوص بهورزان، سیاست گذاری برپایه شواهد علمی، آموزش مبتنی بر نیاز، ارائه خدمات به صورت فعال، نظام آماری مناسب و ساده، حمایت سازمان های بین المللی، داشتن نقشه راه برای توسعه کمی و کیفی برنامه با ملاحظه شرایط اکولوژیک هر منطقه، استفاده از ظرفیت کمی و علمی دانشگاه های علوم پزشکی در تامین منابع انسانی مورد نیاز و اعتلای کیفیت خدمات، تعهد بالای سیاسی و هدایت و نظارت مطلوب به خصوص در دهه اول انقلاب، است که منجر به بهبود چشمگیر شاخص های سلامت به خصوص در کاهش مرگ ومیر مادران و کودکان، ریشه کنی، حذف یا کنترل بیماری های واگیردار، کاهش میزان باروری کلی و افزایش امید زندگی شده است. درخصوص نکات منفی و چالش ها، عدم اجرای برنامه پزشکی خانواده، شکل نگرفتن نظام ارجاع به صورت کامل، عدم تغییر به هنگام در ساختار و برنامه ها براساس نیاز جامعه، عدم استفاده کامل از فناوری اطلاعات در نظام آماری، تغییر در رویکردها با تغییر دولت ها و مدیران،کم رنگ بودن برنامه های مشارکت های مردمی و ضعف در همکاری های بین بخشی می توان اشاره کرد. در این راستا پیشنهادهایی به عنوان نقشه راه برای آینده درجهت توسعه مراقبت های بهداشتی درمانی ارائه شده است.
بحث و نتیجه گیریدر مجموع مراقبت های بهداشتی درمانی اولیه در جمهوری اسلامی ایران با تحقیق شکل گرفت در سایه تعهد سیاسی و برنامه ریزی خوب به خصوص در روستا رشد کرد، لیکن اینک نیاز به بازسازی جدی دارد تا آنچه به دست آمده است از دست نرود.
کلیدواژگان: مراقبت های بهداشتی درمانی اولیه، رشد کمی و کیفی، ایران -
صفحات 449-461زمینه و هدف
پس از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در سال 1357، دو تغییر عمده در نظام سلامت کشور رخ داد: یکی تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دیگری تاسیس شبکه بهداشتی درمانی کشور. وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی عهده دار کلیه وجوه سیاست گذاری، برنامه ریزی، رهبریت، تولیت، نظارت و ارزشیابی خدمات سلامت است و در عین حال تربیت و آموزش نیروی انسانی سلامت را در یک سیستم جامعه ارائه خدمات بهداشتی به عهده دارد و این ساختار سلامت کشور را تشکیل می دهد.
روشاز روش مطالعه کتابخانه ای و ثبت تجربیات شخصی نویسنده استفاده شده است.
یافته هااز سال 1357 تا 1394، تعداد دانشکده های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی ایران به ترتیب از 7 به 72، 3 به 19 و 3 به 21 افزایش یافت و تعداد پذیرش دانسجویان گروه پزشکی نیز در این فاصله زمانی از سالیان 1387 به 44040 ارتقا پیدا کرد. برنامه های دکترای تخصصی PhD و فوق تخصصی بالینی که وجود نداشتند، پس از انقلاب تاسیس شده و امروز در این رشته ها به ترتیب 268 و 350 نفر سالیانه وارد می شوند. این ارتقای کمی با بهبود قابل توجهی در کیفیت آموزش، خدمات بالینی و نیز افزایش بی نظیر در فعالیت های تحقیقاتی کشور همراه بوده است.
نتیجه گیریادغام آموزش پزشکی در نظام خدمات سلامت کشور، استراتژی مناسب و اقتصادی برای ارتقای سلامت است و نقطه عطفی در بهبود آموزش گروه پزشکی برای پاسخگویی مناسب برای سلامت در جمهوری اسلامی ایران تلقی می شود.
کلیدواژگان: ادغام، پاسخگویی اجتماعی، آموزش، سلامت، ایران -
صفحات 462-470زمینه و اهداف
سازمان ملل متحد با توجه به گستردگی فعالیت ها در سطح جهانی دارای ساختار متعدد و وسیعی است. در این مقاله، برای آگاهی مخاطبان به طور مختصر نسبت به تشریح زوایای آن اقدام شده است.
روش کارجمع آوری مطالب با مرور کتابخانه ای، بررسی اسناد و وبگاه سازمان ملل متحد حاصل آمده است.
یافته هادر تقسم بندی شاخه هایی می توانیم سازمان ها و نهادهای فعال را در دو بخش عمده 1- مرتبط به توسعه سلامت و بهداشت 2- سازمان ها و نهادهایی که به طور غیرمستقیم با سلامت در ارتباط هستند.سازمان ها و صندوق هایی که در بخش اول به طور رسمی در حال ارائه خدمات هستند شامل: سازمان جهانی بهداشت (WHO)، صندوق کودکان ملل متحد (UNICEF)، صندوق جمعیت ملل متحد (UNFPA)، و سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (UNESCO) علاوه بر نهادهای مذکور، در طی چند دهه گذشته، دو نهاد تازه تاسیس جدید بین المللی دیگر عبارتند از:صندوق جهانی HIV - ایدز، سل، مالاریا و برنامه مشترک سازمان ملل در زمینه HIV - ایدز (UNAIDS) در بخش دوم می توان به سازمان هایی همچون برنامه عمران ملل متحد (UNDP)، اداره کمیساریای عالی ملل متحد (UNHCR)، برنامه محیط زیست متحد (UNEP)، گروه بانک جهانی (World Bank Group)، سازمان بین المللی کار و کارگر (ILO)، سازمان بین المللی تجارت (WOT)، سازمان منع سلاح های شیمیایی (OPCW)، سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO)، و برنامه غذایی جهانی (WFP) اشاره کرد.
نتیجه گیریدر این مرور اجمالی اجزا، ساختار و گوشه ای از فعالیت های مهم مورد توجه قرار گرفت.
کلیدواژگان: نهادهای سازمان ملل متحد، مراقبت های بهداشتی درمانی اولیه، ایران -
صفحات 471-486زمینه
"سلامت زنان" عبارت است از حالت رفاه کامل جسمانی، روانی، اجتماعی و معنوی زنان و رویکردهای معتبر آن در نظام سلامت کشور شامل ارتقاء سلامت و پیشگیری از بیماری ها در زنان است. این نعمت مجهول الهی در بانوان علاوه بر عوامل بیولوژیک و خدمات و مراقبت ها، تحت تاثیر تعیین کننده های اجتماعی نظیر تحصیلات، فرهنگ و اقتصاد و عوامل معنوی و اخلاقی نیز قرار دارد. از دستاوردهای فاخر نظام سلامت در جمهوری اسلامی ایران در حیات 40 ساله پس از پیروزی انقلاب، ارتقای همه جانبه سلامت زنان بوده است. در این دوران پر فراز و نشیب، ارتقای شاخص های سلامتی، کاهش نابرابری ها و افزایش دسترسی زنان به خدمات و مراقبت های سلامتی، بسیار بارز و سرآمد بوده است.
روشمطالعه حاضر عمدتا کتابخانه ای است، از درج تجارب شخصی و مصاحبه تاریخ شفاهی نیز بهره برده شده است.
نتایجدر این گزارش چهل فراز از مسائل مهم و تحول آفرین حوزه سلامت زنان در جمهوری اسلامی ایران در دوران چهل ساله پر افتخار بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، ارائه شده است. مطالب منتخب در چهار محور: "بنیادها و مبانی قانونی"، "شاخص های ارتقاء یافته"، "اقدامات و برنامه های تحول آفرین مصوب و اجراء شده " و "دستاوردهای حاصله"، تنظیم شده است و با " بحث و پیشنهاد" ادامه یافته است.
بحث و نتیجه گیریبه اعتبار شاخص ها و مطالعات، سلامت زنان در دوره 40 ساله اول بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، به طور مستمر و با آهنگی پرشتاب ارتقاء یافته و در شرایط جاری (سال 1397) در وضعیت بسیار خوبی نسبت به کشورهای اسلامی ، همسایه و منطقه قرار دارد.
کلیدواژگان: سلامت، زنان، جمهوری اسلامی ایران، سلامت زنان -
صفحات 487-492زمینه و هدف
سرمایه اجتماعی سنگ بنای موفقیت و تسهیل گر رشد و تعالی یک جامعه است. افزایش اعتماد و مشارکت جمعی جوامع نشانگر سرمایه اجتماعی بالاتر در آن جامعه است. این مطالعه با هدف مرور وضعیت سرمایه اجتماعی در ایران و ارائه راهکارهای ارتقای آن طراحی شده است.
روش اجرادر این مطالعه مقالات و مستندات علمی منتشر شده به زبان فارسی و انگلیسی مرور و اطلاعات استخراج شد سپس، نظرات خبرگان بصورت بحث گروهی اخذ و تحلیل محتوی کیفی انجام گرفت.
نتایجمرور مطالعات سنجش سرمایه اجتماعی در کشور و مقایسه استان های مختلف نشان می دهد که سرمایه اجتماعی کشور پایین بوده و سیر آن نزولی است. براساس مدل مشارکت مردم می توان راهکارهای ارتقای سرمایه اجتماعی را در سه گام تعریف کرد.گام نخست اطلاع رسانی، گام دوم مشاوره و همکاری و گام سوم نظارت و شراکت است.
نتیجه گیریجامعه ایران درحال حاضر به خصوص در استان هایی که در مسیر گذر به مدرنیته هستند وضعیتی است که سرمایه اجتماعی سنتی کمرنگ شده و سرمایه اجتماعی جدید در آن کامل نشده است. بنابراین برای اینکه کشور با افت شدید سرمایه اجتماعی مواجه نشود باید راهکارهای ارتقا دهنده را در برنامه سرمایه اجتماعی در نظر بگیریم.
کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، راهکارهای ارتقا دهنده، ایران -
صفحات 493-501زمینه و هدف
با الهام از انقلاب اسلامی، نگاه عدالت، فقرزدایی، ظلم ستیزی و پاسخگویی به نیازهای مردم به خدمات سلامت به طور جدی مطرح شد. "تقاضای مردم انقلابی" و "پاسخگویی مسئولان متعهد" موجبات پایه گذاری "نظام شبکه بهداشت و درمان کشور" را فراهم ساخت. اهداف والای عدالت در سلامت و دسترسی به خدمات و مراقبت های پایه سلامت برای آحاد ملت با روندی سریع و نسبی تحقق یافت.
روشاز تلفیق روش های کتابخانه ای، ثبت تجارب، و مصاحبه تاریخ شفاهی استفاده شده است
یافته هاتشکیل شبکه بهداشت و درمان کشور، ادغام آموزش پزشکی در نظام ارائه خدمات سلامت، طرح ژنریک دارو، و نظام بیمه سلامت از اساسی ترین اقدامات انقلابی و در راستای تحقق عدالت در سلامت بوده است. تقویت و پیشرفت بعدی این طرح ها نیز تضمین کننده رفع نابرابری و دسترسی مناسب آحاد ملت، خاصه مردم مناطق دوردست کشور به خدمات و مراقبت های سلامت خواهد بود.
نتیجه گیریحفظ، ارتقاء و بازگرداندن سلامت، برقراری عدالت در سلامت و به حداقل رساندن تفاوت های قابل اجتناب در سلامت از اساسی ترین اهداف نظام سلامت است. دستاوردهای چهار دهه دوران انقلاب، در راستای اساسی ترین اهداف نظام سلامت بوده است و نیل به اهداف آرمانی و تحقق عدالت در همه شئون نظام سلامت مرهون تلاش ها و دستاوردهای آتی است.
کلیدواژگان: عدالت، عدالت در سلامت، مراقبت های بهداشتی اولیه، شبکه بهداشت و درمان، پاسخگویی، عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت، مسئولیت پذیری، ادغام -
صفحات 502-509زمینه و هدف
اهداف نظام دارویی در همه کشورها افزایش دسترسی بیماران به داروهای اساسی با قیمت قابل قبول است. خودکفایی از اهداف اصلی دولت در سال های آغازین انقلاب اسلامی بود. از مهم ترین اقدامات که برای خودکفایی دارویی پس از انقلاب صورت گرفت، استقرار نظام نوین دارویی یا طرح ژنریک در کشور بود.
روش کارجستجو در پایگاه های اطلاعاتی به زبان های فارسی و انگلیسی، استفاده ازاطلاعات منتشر نشده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تجارب شخصی
یافته هادر راستای خودکفایی، کارخانجات ملی شدند و واردات محدود شد. درحال حاضر بیش از 100 شرکت در حوزه تولید دارو، دویست شرکت در زمینه واردات دارو، هفتاد شرکت در توزیع دارو و بیش از یازده هزار داروخانه در عرضه دارو فعال هستند. از فهرست ATC، حدودا 27 درصد مولکول های دارویی در بازار ایران عرضه می شوند. سهم تولید داخل از نظر کمی: بیش از 97 درصد است. مجموع هزینه های داروهای مصرفی در کشور در سال 96 حدود 4 میلیارد دلار بوده است که بدون لحاظ کردن نقش سازمان های بیمه گر، پرداخت از جیب بیماران بیش از 45 درصد آن را تشکیل می دهد. سرانه سالیانه مصرف دارو در ایران حدود 57 دلار است که این شاخص در کشور ما نسبت به متوسط دنیا بسیار کمتر است. در سال های اخیر صادرات دارو حدود 200 میلیون دلار بوده است ولی در سال 97 به علت مشکلات ارزی، صادرات دارو ممنوع شد. بسیاری از محصولات با قیمت کمتر از بازار جهانی در داخل تولید می شوند. یارانه های دارویی هم قیمت برخی از اقلام وارداتی را به صورت مصنوعی پایین نگه داشته است.
نتیجه گیریتشکیل سازمان غذا و دارو، از مهم ترین تحولات در عرصه دارویی کشور بود که می تواند زمینه ساز شفافیت و چالاکی در عرصه سیاست گذاری دارو باشد.
کلیدواژگان: نظام دارویی، نظام سلامت، بازار دارویی، سیاست های ملی دارویی، صنعت دارویی، ایران، انقلاب، سازمان غذا و دارو -
صفحات 510-522زمینه
اخلاق پزشکی و معنویات در سلامت، در دوره 40 ساله انقلاب اسلامی روند شکوفایی و رشد و اعتلا را با آهنگی پرشتاب طی کرده است. کارگزاران و خادمان نظام سلامت، علاوه بر تاسی به ریشه های قدیم و بنیادهای راسخ اخلاقی و معنوی در طب و سلامت، با بهره مندی از فضای معنوی و میادین خدمت گزاری انقلاب، خالق اسطوره های مقدس و اسوه های نورانی و الگوهای الهام بخش بوده اند. در این نوشته پیشرفت های حوزه اخلاق و معنویت در چهار دهه انقلاب در عرصه های مختلف نظری و عملی مرور خواهد شد.
روشاز روش های مطالعه کتابخانه ای و مصاحبه تاریخ شفاهی برای تنظیم مطالب استفاده شده است.
نتایجهمه عوامل معتبر اخلاق و معنویت، اعم از مطالعات و دستاوردهای نظری، بنیادهای علمی و پژوهشی، نقش آفرینی در میادین اجرا و عمل، تجلیات نیروی انسانی، بازتاب های فرهنگی و اجتماعی، بنیادهای خدمت گزاری در جامعه ایران اسلامی رشد و شکوفایی داشته است.
کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق پزشکی، حرفه ای گری، معنویت، سلامت معنوی -
صفحات 523-531زمینه و اهداف
در موضوع خطاهای پزشکی، تعریف های مختلفی آمده است. خطای پزشکی، خطاها یا اشتباهاتی است که توسط گروه پزشکی رخ می دهد و می توانند منجر به آسیب به بیمار شوند. این خطاها شامل اشتباهات تشخیصی، اشتباهات درمانی اعم از دارویی یا جراحی، اشتباه در استفاده از فناوری و تجهیزات و اشتباه در تفسیر آزمون های پاراکلینیک هستند. در این مقاله، به بحث درخصوص وضعیت خطاهای پزشکی در کشورهای در حال توسعه، طبقه بندی خطاها و انواع قصور پزشکی اشاره شده است.
روش کارمقاله حاضر با مطالعه منابع و متون علمی و مستندات موجود و استفاده از تحلیل صاحب نظران تدوین شده است.
یافته هاطبقه بندی خطا از نظر رفتار انسانی، قوانین موجود در کشور درخصوص رابطه پزشک و بیمار و مسئولیت پزشک، عوامل موثر در طرح شکایت بیماران از پزشکان، مباحث اخلاق پزشکی نوین و... انجام گرفته است.
نتیجه گیریپزشکان می توانند با دقت در انجام وظایف، حفظ خونسردی و توجه به وضع روحی بیمار و اطرافیان او و شرایط اقتصادی آن ها و امکانات درمانی و در نظر گرفتن اوضاع و احوال کلی از بروز بسیاری از این شکایات پیشگیری کنند.
کلیدواژگان: خطاهای پزشکی، جرم، اخلاق -
صفحات 532-562زمینه و هدف
دفاع مقدس مقطعی نورانی از تاریخ ملت بزرگ ایران و مظهر حماسه، معنویت، دینداری، آرمان خواهی، ایثار، ازخودگذشتی، ایستادگی، پایداری، مقاومت، تدبیر و حکمت است. دفاع مقدس با حضور مسئولانه، داوطلبانه، همه جانبه، حماسی، معنوی و ایثارگرانه جامعه پزشکی، به نماد عزت و افتخار جامعه سلامت تبدل شد. ابعاد این حضور فراگیر، همه جانبه، داوطلبانه، تاریخ ساز و فرهنگ ساز، به طور اجمال مرور می شود.
روشمرور منابع معتبر کتابخانه ای، مصاحبه های تاریخ شفاهی و بحث متمرکز گروهی و تخلیص درسنامه دو جلدی "آشنایی با فرهنگ و ارزش های دفاع مقدس" مبنای مطالعه حاضر بوده است که در سال 1397-1398 انجام شده است.
یافته هامجموعه سازمان سلامت کشور در شروع و ادامه جنگ، با تمام توان و تلاش، حماسه ای ماندگار از حضور نقش آفرین و ایثارگرانه خلق کردند. ابعاد این حضور حماسی به طور خلاصه و در بیست محور و به ترتیب تنظیم شده در ویراست نخست "درسنامه آشنایی با فرهنگ و ارزش های دفاع مقدس، ویژه دانشجویان علوم پزشکی" ارائه شده است.
نتیجه گیریحضور عزتمند و قدرتمند حرفه مندان سلامت در دفاع مقدس، در تداوم خدمات تاریخی قبلی به ملت ایران، حضوری حماسی، آرمانی، ارزشی، تاریخ ساز، فرهنگ ساز و تمدن ساز بوده است و برای همه نسل های بعدی الگو و الهام بخش خواهد بود. والاترین دستاوردهای حضور مسئولانه و آگاهانه و داوطلبانه اصحاب سلامت، شکوفایی اخلاق پزشکی و معنویات در بخش سلامت بوده است. تجارب ارزنده این مقطع نورانی، مشعل هدایت و الهام بخش همه نسل های بعدی خواهد بود. دستاوردهایی که پشتوانه تداوم و ارتقای خدمات خداپسندانه و انسان دوستانه نیروهای انسانی سلامت در ادوار و اعصار بعدی و مرجع و الگو برای نظام های سلامت در دنیا خواهد بود.
کلیدواژگان: حرفه مندان سلامت - دفاع مقدس - جنگ تحمیلی - ارتقای سلامت - فرهنگ - ارزش ها - دفاع - بلایا - پدافند غیر عامل - تیم های اضطراری - بیمارستان صحرایی - بهداری رزمی - ترومای جنگی -
صفحات 563-565زمینه و اهداف
بی شک انقلاب اسلامی طی چهل سال حیات خود دستاوردهای مهمی در همه، عرصه ها به ویژه در سلامت ایرانیان داشته است.
روش کارمقاله حاضر با مرور منابع مکتوب و مستندات علیم و کسب نظر خبرگان عرصه سلامت تهیه شده است.
یافته هادر مقایسه با سایر کشورهای منطقه و روند جهانی؛ یکی از مهم ترین تمایزات نظام سلامت ایران درگام اول انقلاب اسلامی؛ حرکت به سمت عدالت در سلامت و کاهش فاصله طبقاتی در بهره مندی از خدمات بوده است. بومی سازی علوم پزشکی و فراهم آوری خدمات و ابزار و فن آوری ها با تکیه بر توان داخلی؛ رفع نیاز در تربیت نیروی انسانی نیز از برجستگی های این دوران است.
نتیجه گیریدر آغاز چله دوم انقلاب اسلامی لازم است به روزآمدی این نظام و پاسخگویی به نیازهای پویای جامعه در حال تحول ایران؛ توجه کرد. این مهم بدون تغییر در شیوه برنامه ریزی برای نظام سلامت و پایبندی به برنامه ای کلان در این عرصه و گریز از عامل محوری حاصل نخواهد شد.
کلیدواژگان: نظام سلامت، ایران، چالش
-
Pages 423-437Background and Purpose
Health equity and the use of generic drugs is an important tool in the field of financial resource efficiency and one of the crucial factors in the field of health economics in the world. In Iran, the approach to the development of the Iranian drug system, which occurred after the victory of the Islamic Revolution in the field of health and Its strategies for reducing drug costs were an important step in this manner.
ResultsThe main factors of lack of productivity in health equity in the field of pharmaceutical products, is less using generic drugs and using expensive drugs ( brand) and using non-standard drugs and counterfeit drugs and inappropriate usage of drugs. Over Last 40 years, the growing trend of prescribing generic drugs instead of branded or branded medicines has increased increase productivity and saving billions of pounds in the world and in the health system. In a study, generic drugs in the United States, Southeast Asia, and the Eastern Mediterranean are by public sector near international reference prices, but in the African, European, and Pacific regions, governments are paid average 34 to 44 percent more Which is required.In Australia, mandatory price reductions and price disclosure have led to a drugs price reduction and ensuring that the costs will be repaid. In addition, price differences were a decisive factor for patients to accept generic drugs, since patients reject a generic successor when the cost is saved or the price difference is minimal.In Iran, in order to increase productivity and reduce costs in the "modern pharmaceutical system of the country", the following five principles were specifically addressed 1- Use of the generic name 2- Centralized importation of drugs by government-controlled companies 3- Distribution of drugs across the whole country 4- ownership of Multinational drug factories and companies by goverment 5. Scientific introduction of generic drugs.
ConclusionSeveral countries around the world have been using and encouraging generic drugs to lower costs and having more productivity in government and health insurance budgets. Iran's new drug system, a generic based design which was started gradually from 1980 and improved and progressed year by year, has had a significant impact on productivity, cost reductions and the availability of medicines for patients with a fully acceptable quality of care with paid costs and less out of pocket of patients. Therefore, it should be acknowledged that the implementation of the Iranian Drug Administration (generic based design) has a completely positive effect on the health system.
Keywords: drug system, generic drugs, health, Iran -
Pages 438-448Aim
This article presents 40 years of experience in the process of developing primary healthcare. It also addresses the opportunities and challenges ahead and outlines the roadmap for the future.
MethodA literature review was undertaken, recording, documenting and using available scientific resources.
ResultsPositive points and opportunities at the onset, and especially in the first decade after the revolution were noted. Training medical technicians, evidence based policymaking, need-based education, simple statistical system, international organization support, formulation of a roadmap for quantitative and qualitative development of the program considering ecological conditions of each region, use of the quantitative scientific capacity of medical universities to exploit human resources and improve services rendered, proper guidance and supervision were undertaken. This led to a significant improvement in health indicators, particularly in reducing maternal and child mortality rate, eradication and elimination or control of communicable diseases, decreasing total fertility rate and increasing life expectancy.
Shortcomings and challenges included failure to implement family medicine planning , failure to organize the whole referral system, lack of timely change in structure and implementing programs based on community needs. Lack of full use of information technology in the statistical system, change in approaches and management with changing governments and managers, lack of public participation programs and weakness in cross-sectoral partnerships necessitate further planning .In this regard, suggestions are presented as a roadmap for future development of the healthcare system.ConclusionPrimary healthcare was established through research in the Islamic Republic of Iran and it grew by commitment and planning, especially in rural villages; however, it needs serious reconstruction in order to preserve what has been achieved.
Keywords: Primary Health Care, Quantitative, Qualitative Development, Iran -
Pages 449-461Background
After the Islamic Revolution of Iran in 1979, two main changes were made in the health system namely the establishment of the Ministry of Health and Medical Education and the formation of the Health Network of Iran. The Ministry of Health and Medical Education is responsible for policymaking, planning, leadership, stewardship, monitoring and evaluation of health services and also training and educating the healthcare workforce in a community-based health system, which comprises the country's healthcare structure.
MethodLibrary documents were reviewed and information and relevant data were collected.
ResultsFrom 1979 to 2015, the number of medical, dental and pharmacy schools in Iran increased from 7 to 72, 3 to 19 and 3 to 21, respectively; the number of admissions to medical school increased from 1357 to 44040 during the aforementioned time period. Training courses , PhD and clinical sub-specialties were established after the revolution. Nowadays, admission to these disciplines are 268 and 350 students, respectively. This quantitative increase has been accompanied by a significant improvement in the educational quality of clinical services rendered and increased research.
ConclusionIntegration of medical education into the health system in Iran has proved to be an appropriate and economical strategy for promotion of healthcare and is considered a turning point in improving medical education in the Islamic Republic of Iran.
Keywords: Ministry of Health, Medical Education, healthcare, Iran -
Pages 462-470Background and Objectives
The United Nations has an extensive and diverse structure; thus, it is involved in numerous activities worldwide. This article briefly describes some of them.
MethodsThe data and documents were collected using library studies and the UN website.
ResultsThe active institutions of the United Nations can be divided into two sections: 1- Institutions directly related to health and 2- Institutions indirectly related to healthcare. Organizations and funds officially providing services in the first section include: The World Health Organization (WHO), United Nations Children's Fund (UNICEF), United Nations Population Fund (UNFPA) and United Nations Educational National and Cultural Organization (UNESCO). In addition to these agencies, two other newly established international agencies are of mention namely the Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria and Joint the United Nations Program on HIV and AIDS (UNAIDS). The second section assesses organizations such as the United Nations Development Program (UNDP), UN Refugee Agency (UNHCR), United Nations Environment Program (UNEP), International Labor Organization (ILO), World Trade Organization (WOT), Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), the Food and Agriculture Organization (FAO), and World Food Program (WFP).
ConclusionsIn this brief review, the structure and some of the more important activities of UN agencies involved in Development of Primary Health Care In Iran are discussed.
Keywords: Institutions of U. N, Primary Health Care, Iran -
Pages 471-486Background
"Women's health" comprises a state of complete physical, mental, social and spiritual well-being in women. This includes health promotion and disease prevention. In addition to biological factors, healthcare services and well-being, women are also influenced by social determinants such as education, culture, economics, spiritual and ethical factors. One of the great achievements of the health system in the Islamic Republic of Iran after the revolution has been the comprehensive promotion of women's healthcare thus improving health indicators, reducing health inequity and increasing women's access to healthcare services during this period of time.
MethodThe present study was mainly conducted by reviewing library documents and collecting data and information from the electronic literature.
ResultsThe important transformative points worthy of mention in the field of women's health in the Islamic Republic of Iran now 40 years after the victory of the Islamic Revolution relate to progress made in four main areas namely relating to legal issues , improvement in Indicators, transformational programs and discussion forums.
ConclusionAccording to the indicators and documented studies, women's health in the first 40 years after the victory of the Islamic Revolution has been constantly and rapidly improving and is in good condition compared to other neighboring and regional Islamic countries.
Keywords: Women's health, indicators, Iran -
Pages 487-492Background and Aim
Social capital is cornerstone of success and growth facilitator in society. Promoting community participation and trust indicate higher social capital in that community. This study was designed to review the social capital status in Iran and suggest recommendations for its improvement.
MethodIn this study, manuscripts and scientific documents published in Persian and English reviewed and data extracted. Then, experts' opinions were taken in group discussion and content analysis was performed.
ResultsThe study of social capital in the country and comparing different provinces shows that country’s social capital is low and has downward trend. Based on the People's Participation Model, strategies for promoting social capital are defined in three steps. The first step is informing, the second step is consultation and cooperation, and the third is monitoring and partnership.
ConclusionIran's society, especially in the provinces that are on the path to modernity, is a situation in which traditional social capital has been diminished and new social capital has not been completed. In order to avoid sharp decline in social capital, we should consider promoting interventions in action plans
Keywords: Social capital, promotional interventions, Iran -
Pages 493-501Background and Aim
The Islamic Revolution sought the implementation of justice, eradication of poverty, and provision of the healthcare needs of the community and this led to the establishment of the "National Health Network System". The goals of health equity and equitable access to basic and universal healthcare services, for all people, materialized relatively quickly. The main goal was to provide healthcare to all regardless of socio-economic status and locale, so that basic healthcare services may be rendered without difficulty.
MethodThe relevant publications on healthcare equity and social determinants of health were identified through a literature review of major local and international databases assessed and documented.
ResultsThe important policies rendered in the line of healthcare equity included the establishment of the primary national healthcare network, the integration of medical education into the healthcare delivery system, the generic drug project. and the health insurance system. Further strengthening and development of these projects ensured equitable, accessible and essential healthcare services for all, especially those in remote areas of the country.
ConclusionMaintaining, promoting and restoring health, establishing equity in healthcare and minimizing avoidable differences in rendering healthcare are among the most important goals of the healthcare system of Iran. The achievements now four decades onward , were in line with the most fundamental goals of the healthcare system. Attaining ideal goals and seeking justice in all aspects of the healthcare system, is in line with future efforts to be pursued in this regard.
Keywords: Equity, Primary Healthcare, Health System network, Accountability, Social Determinants of Health, Responsibility, Integration -
Pages 502-509Background and aim
The goal of the pharmaceutical system in all countries centers around increasing patient access to affordable drugs. The ideological basis of the Islamic republic of Iran emphasizes justice and self-sufficiency. This was one of the main vectors of activity in the health system including the pharmaceutical system. At the 40th anniversary of this important event the résumé of activities and challenges in this field including success and failures are summarized.
MethodsThe related data were gathered through searching electronic databases in both Farsi and English. The published articles as well as the reports from Ministry of Health and Medical Education were used.
ResultsIn the early years after the Islamic revolution there was a trend towards self-sufficiency; most of the pharmaceutical industries were nationalized and imports were restricted while generic production was encouraged. Over time more private factories were launched; generic production was transformed to generic brand and brand production. This transformation was criticized recently with more emphasis on generic production again. Currently over 100 drug manufacturing companies, 200 drug importing companies, 70 drug distribution companies and over 11,000 drugstores are active in the nation. The quantitative share of domestic production was more than 97%. The total cost of drugs in Iran was about 4 Billion US dollars in recent years corresponding to the annual per capita drug usage of about $ 57 which is lower than the world average. The highest export figures of drugs from Iran has been around 200 million US dollars. Many products are manufactured domestically at a lower price than the world market. Drug subsidies have also kept prices artificially low for some imported items. Establishment of the Food and Drug Organization was one of the most important developments in the country's pharmaceutical field that could underpin transparency and efficiency in drug policy making.
ConclusionThe pharmaceutical system in Iran has transformed from a system mainly based on drug importation to a system with self-sufficiency and autonomy. But there are still many challenges in equitable drug access especially for more sophisticated drugs.
Keywords: Pharmaceutical Sector_Health System_Pharmaceutical Market_National Drug Policy_Pharmaceutical Industry_Iran_Food & Drug Organization -
Pages 510-522Background and aim
Respect for ethics and spirituality, inspired by the ideals of the Islamic revolution and the teachings of the late Imam Khomeini are still highly regarded now 40 years onward, Medical ethics and spirituality in health has been acknowledged to be growing and improving rapidly now 40 years after the Islamic revolution. Healthcare workers in addition to following beliefs and fundamentals of the ethical and spiritual determinants of health, are strict in their beliefs. Developments in the field of ethics and spirituality during the four decades after the revolution, have been reviewed and are presented herein.
MethodA literature review study approach was undertaken and historical documentation was assessed and the data were collected and assessed.
ResultsAll valid aspects of ethics and spirituality, including theoretical fundamentals, practical aspects of professionalism, human resource, morality, cultural and social considerations, have all been shown to have improved in the Islamic Iranian society.
Keywords: Morality, Medical ethics, Professionalism, Spirituality, Spiritual health -
Pages 523-531Background and aim
Medical errors, faults or failures made by a doctor or medical team, which can cause bodily harm or injure patients constitutes malpractice; this may occur in the diagnostic phase, upon medical treatment or upon surgery or after. Inaccuracies or improper use of technology or equipment, as well as erroneous interpretation of paraclinical tests are important issues inherent to malpractice. In this article, we discuss the status of malpractice in developing countries, its classification and types of medical injuries considered to be malpractice.
MethodThis article is a review compiled from scientific sources, including texts, and existing documentation in the electronic literature.
ResultsEssential aspects of malpractice may relate to ethical or legal aspects, physician-patient relationship, physician irresponsibility, patient dissatisfaction or breaching medical ethics in practice.
ConclusionBy abiding by the law, complying to medical ethics, pursuing patience in their practice, attention to the patient’s mental and socio-economic status as well as his or her general condition may decrease or prevent malpractice and litigation.
Keywords: Medical errors, malpractice, ethics -
Pages 532-562Background and Aim
The Holy Defense now constitutes a cross-section of the history of the great Iranian nation. It is the essence of spirituality, religion, idealism, self-sacrifice, resistance, and perseverance. It symbolizes the dignity and honor of the Iranian nation. The voluntary presence of the healthcare community, reflected the moral sense of responsiblity, spirituality, and self-sacrifice. The dimensions of this all-encompassing, voluntary, historical and cultural-based presence, are briefly reviewed herein.
MethodA review of authentic library resources, history interviews, and focus group discussions of the two-volume booklets "Getting to Know the Culture and Values of the Holy Defense" were the basis of the present study conducted from 1978-97.
ResultsAt the onset and during the war, the Healthcare Sector, participated and played a lasting epic self-sacrificing role. The dimensions of this presence are summarized in the twenty-chapter arranged
first edition of the book "Introduction to the Culture and Values of the Holy Defense”, especially targeted mainly medical students.ConclusionThe dignified and powerful presence of health professionals in the holy defense reflects the altruistic services rendered to the Iranian nation thus inspiring future generations.
Keywords: Culture, values, the Holy defense, healthcare provider, Iran -
Pages 563-565Background and aim
Forty years now after the Islamic revolution, Iran has witnessed important achievements, especially in the healthcare sector: however, important challenges are still pending.
MethodsThis review article presents the views of the author on the challenges overcome by the healthcare system in Iran; the author’s view is based on the relevant literature reviews presented in published articles, as well as healthcare policies slated to be pursued by the Ministry of Health.
ResultsCompared to other regional countries as well as in the global trend, one of the most important milestones reached by the Iranian healthcare system now 40 years after the Islamic Revolution relates to equity regarding provision of healthcare as well as elimination of gaps in provision for and utilization of universal healthcare. However, a master plan is lacking; especially in the era of dynamic healthcare requirements; the rapid transition from the burden of communicable diseases to non-communicable diseases is a major challenge facing health policy makers. The economic aspect of the healthcare system has been overwhelmed by the need for extending universal health coverage, improving , promoting and implementing healthcare policies nationwide without discrimination.
ConclusionWith the Islamic Revolution now entering its fifth decade, it is imperative that the current healthcare system be updated with emphasis on accountability to conform to the dynamic needs of the evolving Iranian society. This can only be achieved by changing the policy making strategies and planning for provision of a contemporary healthcare system.
Keywords: Healthcare system, challenges, Iran